Trandafirii au o istorie de peste 35 milioane de ani. In intreaga lume se gasesc 150 de specii de trandafiri. Trandafirii au inceput sa fie cultivate acum 5000 de ani in urma, in China.

Trandafiri pentru gradina si flori taiate

Grupa trandafirilor de gradina si pentru flori taiate cuprinde numeroase soiuri cu talie arbustiforma, mica si mijlocie (0,5-1,2 m) si inflorire continua. Florile sunt mari, solitare sau grupate cate 2-3, adesea parfumate, cu un colorit foarte variat. Din aceasta grupa fac parte:

Trandafirii Thea provin din specia Rosa odorata (Rosa indica adoratissima). Trandafirii de Thea sunt soiuri cu flori mari, elegante, parfumate. Acestia sunt sensibili la ger, de aceea sunt recomandati pentru zonele mai calde.

-flori galbene: „Safrano”

-flori rosii: „Maman Cochet”

Trandafiri hibrizi de Thea – cei mai cultivati in prezent, sunt superiori prin vigoare si rezista la ger, au inflorire abundenta si mare diversitate a formei si culorii florilor.

Soiuri:

 • flori rosii: „Horita”, „Mister Lincon“
 • flori roz: „Electron”, „First Lady”
 • flori galbene: „Mabela”, „Landora”
 • flori portocalii: „Lolita”, „Valencia”
 • flori albe: „Pascali“, „Message”
 • flori bicolore: „Neue Revue” (galben brodat cu rosu), „Susa” (galben brodat cu roz).

Trandafiri pernetieni – au flori galbene, aramii, portocalii, roz cu nuante galbene si portocalii.

Trandafiri remontanti – cuprind soiuri cu flori mari si inalte, albe, roz si rosii. Sunt foarte apreciati si datorita infloririi continue.

Trandafiri pernetieni – au flori galbene, aramii, portocalii, roz cu nuante galbene si portocalii.

Trandafiri remontanti – cuprind soiuri cu flori mari si inalte, albe, roz si rosii. Sunt foarte apreciati si datorita infloririi continue.

Trandafiri cu trunchi – Sunt reprezentati de soiurile foarte viguroase care sunt conduse cu trunchi si coroana, sau sunt obtinuti prin altoirea pe tija de maces, a unor soiuri cu tufa erecta sau chiar urcatoare, in acest din urma caz rezultand trandafirii pletosi.

Aceasta varietate de trandafir nu suporta foarte bine nici caldura excesiva. Prin urmare, e bine sa fie plantat intr-un loc unde soarele ajunge doar jumatate din zi.

Pentru a le asigura o durata de viata prelungita se recomanda sustinerea tulpinii tradafirilor cu port inalt si taierea corecta.

Trandafiri pentru rabate

Grupa trandafirilor pentru rabate este formata din Trandafirii Polyantha, Floribunda si trandafirii pitici. In continuare va vom prezenta caracteristicile generale ale fiecarei subcategorii.

Trandafiri Polyantha

Tufele de trandafiri Polyantha infloresc in abundenta incepand din luna mai pana in octombrie- noiembrie. Florile, de dimensiuni mai mici decat la celelalte tufe de trandafiri, sunt de aproximativ 3-5 cm in diametru si cresc in buchete de cate 5-10. Aceste tufe de trandafiri cresc pana la inaltimi de 1m – 1.5m si sunt rezistente la boli si daunatori precum si la frig.

Tufa de trandafiri se planteaza intr-un loc insorit pentru a asigura o inflorire bogata, trebuie udata atunci cand pamantul devine uscat (cam o data la 3 zile) si trebuie folosit un pamant cu PH 6 – 6.5 ce are un drenaj bun.

Distanta de plantare este de 1.5m pentru a permite tufei sa creasca si pe orizontala. Taierile de intretinere se executa primavara cand se inlatura partile uscate sau infestate. Pentru protectie, ramurile deterioarate pot fi taiate cu incredere pana aproape de sol.
Celelalte ramuri pot fi taiate pana la marimea si forma dorita dar nu mai mult decat un sfert din lungimea acestora. Ca de obicei taierile se executa oblic si deasupra unei frunze sau mugure de floare.
Dupa fiecare inflorire, florile ofilite se inlatura pentru a canaliza energia plantei la celelalte flori.

Trandafiri Polyantha cuprind soiuri de talie mica sau mijlocie, cu flori mici sau mijlocii, simple sau duble, de diferite culori, in general neparfumate. Iata principalele soiuri:

 • cu flori rosii: „Tornado” „Wijrshofen”
 • cu flori rosii-portocaliu: „Topsi”, „Esperanza”
 • cu flori portocalii: „Finale”
 • cu flori roz: „Tip Top”
 • cu flori albe: „Schneewittchen”
 • cu flori violet: „News”
 • cu flori galben cu portocaliu si rosu: „Rumba”

Trandafiri Floribunda

Atingand inaltimi de la 60 cm pana la 1,4 metri acesti tranadfiri cresc in tufe si infloresc pe tot parcursul verii, pana toamna tarziu.
Trandafirii Floribunda sunt grupa cea mai apreciata pentru decorarea parcurilor si gradinilor. Aici sunt incluse soiuri cu flori mari si cu talie variabila. Numarul florilor din inflorescente este mic.
Trandafirii din clasa floribundelor se caracterizeaza prin prezenta inflorescentelor bogate pe fiecare tija. Tijele nu sunt neaparat erecte. Acesti trandafiri sunt in general mai rezistenti la boli decat teahibrizii.

Se recomanda plantarea lor in masive, pentru infiintarea de garduri vii inflorate, dar si in grupuri de 3-5 plante, sau chiar solitar pentru soiurile viguroase si cu o inflorire abundenta.

Soiuri:

 • cu flori albe: „Akito”, „Weisse The Queen Elisabeth Rose”
 • cu flori galbene: „Fresia”, „Harris”, „Pratt”
 • cu flori roz: „Anita”, „Sonia”, „Mambo”
 • cu flori portocalii: „Anabell”, „Zorina”, „Houston”
 • cu flori rosii: „Foc de tabara”, „Mercy”, „Ponderosa”

Trandafiri pitici

Trandafirii pentru ghivece sau trandafirii pitici, au talia mica 30-35 cm, vigoare mica, flori mici, involte si lipsite de parfum. Sunt recomandati pentru plantarea la ghivece sau pe platbande joase.

Trandafirii pitici sunt flori perene si sunt foarte putin pretentiosi comparativ cu trandafirii obisnuiti, in plus, au o perioada indelungata de inflorire si o gama variata de forme si culori ale florilor, ceea ce ii face foarte potriviti atat pentru cultivarea in gradini, cat si in ghivece sau jardiniere pentru balcoane sau terase.

Trandafirii pitici sunt plante mult mai delicate si mai pretentioase comparativ cu trandafirii de gradina, dar au avantajul de a iti umple constant casa cu florile sale daca sunt ingrijiti corespunzator.

In continuarea acestui articol iti vom prezenta cateva recomandari esentiale pentru cresterea trandafirilor de ghiveci, varietatile potrivite pentru apartament, precum si modul in care ii poti nmulti.

Inmultirea trandafirilor pitici se recomanda a se face la inceputul verii. Se taie un butas de aproximativ 10 centimetri, deasupra tulpinii, se aplica tratamente speciale pentru radacini si se planteaza intr-un pamant de flori. E important pentru dezvoltarea radacinilor ca pamantul sa fie constant umed.

Daca vrei sa iti colorezi casa cu una dintre cele mai frumoase plante de apartament, trandafirul pitic, tine cont de sugestiile noastre si bucura-te intregul an de florile sale proaspete.

Trandafirii pitici pot avea, in functie de soiuri, inaltimi de la 15 cm pana la circa 1 m. Se dezvolta in forme de tufe, iar diametrul, in cele mai multe cazuri, este aproximativ egal cu inaltimea plantei. Florile, uneori grupate, alteori solitare, sunt de diferite marimi, uneori ajungand la un diametru de 5 cm. De obicei nu sunt parfumate. Sunt colorate intr-o multime de culori si nuante.

Soiuri:

 • cu flori rosii: „Coralin” „Scarlet Gem”
 • cu flori roz: „Rosmarin”, „Fresh Pink”
 • cu flori galbene: „Bit O’Sunshine”
 • cu flori galben-portocalii: „Baby Maskerade”.

Trandafirii cataratori pot depasi 3 metri inaltime. Acestia sunt usor de ingrijit si sunt rezistenti la insectele daunatoare . Majoritatatea infloresc doar o data pe an si au un parfum mai putin intens decat restul trandafirilor.

Trandafirii urcatori si semi-urcatori sunt specii si soiuri cu tulpini lungi, flexibile, cu flori mici sau mari care infloresc o singura data sau continuu.

Trandafirii urcatori difera de cei obisnuiti prin faptul ca, dupa ce au fost plantati, trebuie prinsi de un stalp, perete, pergola etc. Ramurile cresc foarte mult, uneori intinzandu-se pe spaliere special construite, pe casa sau pergole, garduri. Unele specii de trandafiri infloresc abundent.

Trandafirii “Lawinia”, “Santana” cel rosu sau “Compasiune” sunt cateva soiuri de trandafiri urcatori care infloresc de mai multe ori pe an. Gama de culori si de forme este surprinzatoare. De la alb imaculat, la mov închis, florile lor sunt simple si elegante sau bogate in petale dantelate. Sunt alegerea cea mai buna daca vrei sa imbraci un gard sau un chiosc de gradina. Cateva specii pitice pot creste si in balcon, cultivate in ghivece adanci din argila sau lemn. Este important ca balconul sa nu fie inchis, sa se bucure de aers de soare din plin.

Pentru a inflori din abundenta, trandafirii trebuie plantati in zone ferite de vanturi puternice. Pe timpul verii, pamantul trebuie prasit des, pentru a evita raspandirea buruienilor. Toamna sau primavara, se sapa mai adanc pamantul din jurul tufelor, dar fara a vatama radacinile. De asemenea, se indeparteaza imediat lastarii porniti din portaltoi, pentru a nu inabusi altoiul.

Trandafirii urcatori remontanti sunt preferati pentru inflorirea permanenta, oferind un decor continuu. Printre cele mai apreciate soiuri, se numara:

– cu flori mari: „Climbing The Queen Elisabeth Rose” (roz), „Casino” (galbene), „Schwanee” (alb-roz);

– cu flori mijlocii: „Solo” (rosii), „Royal Gold” (galben), „New Dawn” (roz)

Trandafiri urcatori neremontati – Una dintre cele mai frumoase specii urcatoare este Rosa Wichuriana. Are frunzis lucios, flori albe, parfumate, de 4-5 cm diametru, gupate in inflorescente, iar inflorirea este tardiva (august). Aceasta specie precum si hibrizii obtinuti din ea sunt sensibili la ger.

Soiuri: „Golden Chimber” (galben), „Excelsa” (rosu), „Dorothy Peikins” (roz).

Trandafiri cataratori – procesul de tundere

Taierea trandafirilor cataratori  trebuie sa fie realizata anual. Trebuie taiate toate crengutele uscate, dar si cele bolnave, pentru a-i permite  regenerarea trandafirilor. Atunci cand scurtam ramurile cu muguri, va trebui sa avem grija sa le retam cu maxim un centimetru mai sus de acestia. Intotdeauna tăierea se va face deasupra unui mugur orientat spre exteriorul tufei.

Daca se lasa prea mult lemn uscat deasupra, este posibil ca planta sa fie predispusa la diverse boli, iar daca taiem mai mult din ea, riscam ca mugurii sa fie afectati.

Ramurile  care apar la baza trandafirilor altoiţi din portaltoi ( drajoni ) va trebui sa-i indepartam. Acestia se pot deosebi uşor de altoi prin aspectul lor diferit si prin faptul ca ies din radacini.

Trebuie facuta  curatarea  ramurilor aflate la baza si continuata catre varf. In acest fel, se poate da si o forma tufisului, si aseza pe stalpi de sustinre , mai ales daca plantarea sa a avut loc in urma cu mai multi ani si nu sa intervenit deloc asupra lor.

Toamna nu se aplică tăieri deoarece există riscul ca planta să fie afectată de ger, pornind din locul tăierii.

In continuare va evidentiem cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont cand taiem trandafirii cataratori:

 • Trandafirul urcator are nevoie de sustinere si toaletare corespunzatoare, regulat, pentru a fi pus in valoare
 • Tunderea (Curatarea) trandafirilor urcatori se face doar primavara dupa ce trece pericolul temperaturilor scazute
 • In cazul trandafirilor tineri se va inlatura doar lemnul uscat (ramurile si varfurile ce au murit in timpul iernii)
 • In cazul trandafirilor mai vechi de 3 ani se pot face si taieri estetice prin eliminarea ramurilor firave, sau prin taierea ramurilor in scopul stimularii indesirii ramurilor
 • Neaparat dupa realizarea taierilor trebuie asigurat un sistem de sustinere- cleme, scarite

Cea mai mare greseala la taierea trandafirilor urcatori o reprezinta taierea puternica a ramurilor similar ca le trandafirii normali de gradina

In cazul trandafirilor urcatori trebuie sa salvam cat mai mult din lemnul anului precedent

Exista ideea ca trandafirul urcator trebuie sa creasca similar platelor agatatoare, in realitate insa trebuie sa asemanam ca si tipologie de crestere a trandafirului urcator mai degraba cu vita de vie.

Diferite soiuri de trandafiri cataratori

Indiferent de culoarea petalelor, trandafirii cataratori sunt plantele decorative de gradina care impodobesc in mod special un spatiu. Sunt unicele plante cataratoare care au flori pe toata suprafata tulpinii.

Dintre trandafirii cataratori cu inflorire unica, sunt soiurile: “American Pillar”, “Bobby James” sau “Flammentanz”.

Alte soiuri au inflorire continua din iunie pana in octombrie:”Iceberg“, “Ilse Krohn“, “Swan Lake“, “Westernland” , “Ida Klem“

Trandafiri tip pomisor

Tehnica de productie a acestui tip de trandafir tip pomisor este cunoscuta de peste 200 Ani. Intrarea pe piata romaneasca a producatorilor straini a facut o reclama crescuta acestei varietati.

Daca va doriti un trandafir tip pomisor in gradina trebuie sa stiti urmatoarele:
Trandafirul tip pomisor necesita o atentie sporita fata de trandafirii normali

Trandafirul cu port inalt trebuie neaparat sustinut de un tutore

Este important ca plantarea se sa faca intr-un loc insorit in prima parte a zilei si semi-umbrit in cea dea doua jumatate.

Daca e plantat intr-un loc insorit pe toata perioada zilei, va suferi in perioadele caniculare si trebuie udat constant

Metode de Intretinere Butasi Trandafiri tip pomisor
Trandafiri tip pomisor sunt plante care cer lumina multa astfel ca se prefera plantarea lor in locuri insorite pentru a asigura arbustului o crestere normala, o inflorire abundenta, si o buna dezvoltare a lemnului. Procentul de avortare a florilor este legat de lumina insuficienta.

In cea ce priveste caldura temperaturile optime sunt de 16-18 °C noaptea, 18-20 °C in zilele inorate si 22-24 °C in zilele insorite. In perioada repausului vegetativ temperatura trebuie sa fie cat mai scazuta, 2-4 °C. Bineinteles ca aceste valori pot fi atinse doar in spatii protejate.

Solul trebuie sa aiba o umiditate constanta. Excesul de apa si seceta sunt nefavorabile trandafirilor. De asemenea, trecerea de la o stare la alta produce socuri in viata plantelor.

Trandafirul tip pomisor prefera solurile usoare, bogate in humus, fertile. Solurile indicate pentru trandafiri sunt lutoase, lutoase-argiloase, permeabile cu pH intre 5.5-7.5. Fertilizarea periodica cu gunoi de grajd toamna si ingrasaminte chimice toamna sau primavara sunt recomandate pentru trandafiri sanatosi si frumosi.

Taierile trandafirilor port inalt se fac anual, in perioada de repaus vegetal: primavara inainte ca plantele sa intre in vegetatie activa si toamna dupa caderea frunzelor.

Un lucru extrem de important este faptul ca trandafirii infloresc numai pe ramurile anuale.

Imbatranirea plantelor este evitata prin taierea ramurilor; sistemul radicular va fi mult mai sanatos daca vom ciupi la plantare radacinile.

Trandafirii de gradina sunt foarte rezistenti la boli si daunatori. Butasii trandafiri de vanzare online au un mare avantaj deoarece sunt butasi de trandafiri online care pot fi achizitionati mult mai simplu si mai rapid, iar pe langa aceasta au si transport garantat pana la tine acasa. In acest fel nu trebuie sa te mai deplasezi tu la ei, vin ei la tine acasa.

Trandafiri tip pomisor – Cum ii altoim?
Altoirea se face pe o tulpina portaltoi de maces ce masoara 1,2- 1,5 m inaltime, de acolo se mai lasă încă 2 muguri deasupra si se efectuează taierea pentru altoire.

Punctele de altoire se vor afla la inaltimi de 1,5-1,8 m deasupra solului. Inaintea altoirii, toţi lăstarii aflati sub viitorul punct de altoire vor fi indepărtati. Inciziile în forma de T se pot face pe trunchi, ramurile laterale, cat mai aproape de punctul de ramificatie.

Pe trunchiurile portaltoiului se pot altoi chiar si doi ochi. La13-16 zile de la altoire altoii incep sa se dezvolte si portaltoiul se suprima deasupra celui mai inalt altoi prins. Lastarii vor trebui ciupiti pentru a creste corespunzător. Lastarii salbatici care apar pe tulpina vor trebui inlaturati.

Este nevoie sa le asiguram un sistem de sustinere, de preferinta o tija metalica inalta pana la ultima grefa de pe tulpina. Inainte de plantare va fi fixata tija ce se va mentine pe intreaga perioada de dezvoltare.

Sfatul Pestre: Nu plantati trandafiri Pomisor in zonele expuse la vant si curenti de aer .

Trandafiri tip pomisor – cum ii protejam?
Trandafirii tip pomisor aduc eleganta oricarei gradini si pot fi folositi atat in delimitarea aleilor cat si in grupuri de plante. Acestia sunt mai dificil de intretinut decat toate celelalte varietati de trandafir, fiind mult mai sensibili la ger, boli si la atacul daunatorilor.

Pentru a le asigura o durata de viata prelungita se recomanda sustinerea tulpinii tradafirilor cu port inalt, taierea corecta si protejarea pe timpul iernii.
Odata cu venirea iernii, acordati o atentie deosebita trandafirilor tip pomisor, altoiti pe trunchi inalt. Altoiul fiind expus, riscul de a degera este mare. Pentru a proteja altoiul, inveliti coroana cu o gluga de protectie pentru iarna, pe care o umpleti cu paie.

Atentie: Nu folositi saci din plastic, deoarece acestia nu permit aerisirea coroanei, aceasta fiind afectata de mucegai. De asemenea, zilele insorite din februarie, vor crea un efect de sera, care va conduce la inmugurirea trandafitilor, care vor degera ulterior. Nu sunt recomandati nici sacii din iuta deoarece, retin multa apa si devin foarte grei.

Aceasta metoda de protectie devine insa ineficienta daca temperatura scade sub –20 °C. O metoda optima pentru zonele unde temperaturile scad sub –20 °C consta in protejarea trandafirilor cu un cilindru din plasa umplut cu frunze si paie. Acest cilindru trebuie pastrat atat timp cat temperaturile sunt scazute. Pentru acesta metoda frunzele si paiele se trateaza cu produse impotriva soarecilor.

trandafiri

O alta metoda de protejare a trandafirilor tip promisor, pe timpul sezonului rece este crearea unei custi cu dimensiuni de 1X1 m, pe care sa o umpleti cu frunze, pana la 30 cm deasupra varfurilor. Astfel, trandafirii tip promisor, vor fi feriti de modificarile climatice din timpul iernii.

Taierea trandafirilor tip pomisor
La trandafirii tip pomisor prima taiere este recomandata toamna, inainte de venirea iernii. Se vor taia ramurile principale la 35-40 de cm de la trunchi, apoi se acopera peste iarna pentru protejarea de inghet cu un sac special (AGRIL), care permite circulatia aerului.

Primavara efectuam a 2-a taiere a ramurilor principale la 15-20 de cm, pastrand 5-6 ramuri care sa confere coroanei un aspect sferic. Taiem ramurile secundare la 3-4 ochiuri, le indepartam pe cele care cresc spre interior si pe cele foarte subtiri.
O lucrare de taiere care se poate realiza pe tot parcursul anului este de eliminare a lastarilor salbatici crescuti din portaltoi. Acestia consuma din nutrientii necesari plantei. Suprimarea acestora se va face obligatoriu de la baza de crestere (de la ochi), nu de la nivelul solului, deoarece in acest caz va creste mai puternic.

Aplicati aceste metode de ingrijire trandafirilor tip promisor si veti pelungi si imbunatati viata acestora!

Trandafirii Rugosa (Trandafir de dulceață)

O specie de trandafiri clasici, mari, cu o buna rezistenta la majoritatea insectelor daunatoare. Termenul de “rugosa” se refera la frunzele trandafirului ce au texturi diferite, cu striatii.

Florile sunt usor parfumate in nuante de roz intens. Petalele lor stau usor ridicate oferind acestui soi un aspect interesant. Trandafirul Rosa Rugosa este un arbust de talie medie care creste la o inaltime cuprinsa intre 100-150 de centimetri. Perioada de inflorire este lunga incepand in luna mai si tinand pana in august. Plantarea se va face doar in zone cu multa lumina. Creste cel mai bine in soluri bogate, fertile, bine drenate cu o umiditate medie. Are o rezistenta ridicata la poluarea aerului si la daunatori.

Rosa Rugosa este bine cunoscut ca fiind părintele a multor soiuri de trandafiri. Este un arbust foarte rezistent, viguros, cu țepi mari. Produce o mulțime de flori de un roz intens, cu stamine galbene, foarte parfumate, ce apar de la începutul verii până spre începutul toamnei. Înflorirea este atât de abundentă încât florile pot acoperi cu totul frunzișul verde închis și lucios. Florile sunt urmate de fructe mari, comestibile, care sunt aproape la fel de frumoase ca și florile în sine. Asemănătoare cu roșii cherry, fructele oferă un contrast frumos cu frunzele ce devin galben-aurii și roșiatice toamna, adăugând culoare în grădină și în lunile de toamnă. Acestea pot fi de asemenea transformate în dulceață sau gemuri. Ajunge până la înălțimi de 1.8 m, dacă este lăsat liber, va forma în timp o tufă compactă. Preferă locurile însorite sau parțial umbrite, soluri fertile, umede și bine drenate. Va tolera însă și soiurile argiloase, nisipoase, aerul sărat și seceta. Rugosa este unul dintre singurii trandafiri care vor supraviețui și înflori cu foarte puțină apă, chiar daca nu va deveni la fel de bogat. Este de asemenea foarte rezistent la boli și dăunători. Este potrivit pentru granițe sau garduri vii înflorate și parfumate, dar și ca plantă solitară sau în combinație cu alți arbuști cu flori.

 

Trandafirul Rosa Rugrosa este un arbust decorativ prin port, aspect, frunze si flori. Se planteaza in diverse aranjamente de gradini si in parcuri. Se utilizeaza in aranjamente florale, in ronduri si pe langa alei in combinati mixte cu alte flori si plante.

Rosa gallica, trandafirul galic, trandafirul francez sau trandafirul de Provins

este o specie de plantă înfloritoare din familia trandafirilor, originară din sudul și centrul Europei, spre est, Turcia și Caucaz. A fost una dintre primele specii de trandafir care a fost cultivată în Europa centrală. De o culoare rosu inchis, si formand o tufa verticala cu tepi fini ce poate atinge 1,2 metri, trandafirii Gallica, sunt cei mai vechi trandafiri cultivati in Vest. Acestia dateaza inca de pe vremea Imperiului Roman si sunt toleranti cu solurile mai putin fertile.

‘Beau Narcisse’
‘Belle de Crécy’
‘Cardinal de Richelieu’
‘Charles de Mills’
‘Complicata’
‘Duc de Guiche’
‘Duchesse de Montebello’
‘Président de Sèze’
‘Officinalis’
‘Versicolor’ (‘Rosa mundi’)
‘Tuscany superb’

Trandafirii Damask

Specie de plante cultivata in manastiri din Europa in scopuri medicinale, trandafirii Damask, au un colorit ce variaza de la alb, la roz intens si au un miros puternic. Sunt mai mari decat trandafirii Gallica, insa au o rezistenta mai mica la eventualele boli sau daunatori.

Trandafirii Grandiflora

Combinatie de hibrizi de trandafiri si trandafiri floribunda, grandiflora atinge pana la 2,5 metri inaltime si au flori mari. Ca si hibrizii de trandafiri, doar unele specii sunt parfumate, iar altele sunt mai putin rezistente la boli si insecte.