Ranunculus este un gen ce include aproximativ 600 de specii de plante erbacee, majoritatea perene. Din genul Ranunculus fac parte si plante adesea intalnite pe pajistile din tara noastra, precum rostopasca. Una dintre cele mai intalnite specii este piciorul cocosului.

Descriere

Piciorul cocosului sau Ranunculus repens L. este o planta erbacee, bienala sau anuala, intalnita in pajistile montane umede, pe malul apelor si in apropierea mlastinilor. Tulpina sa are o lungime de 20-25 cm, cu stoloni culcati la baza. Frunzele sunt dispuse in forma de rozeta, sunt trifidate si au petiolul lung. Florile sunt galbene, cu sepale rasfirate si apar de primavara pana toamna. Fructul reprezinta o aglomerare de achene cu o lungime de 2,5 – 4 mm.

Ranunculus asiaticus este o specie cu aspect deosebit, ale carei flori sunt similare celor de trandafiri. Coloritul lor este variat, de la alb la galben, portocaliu, roz si rosu, uneori si in combinatii. Ranunculus asiaticus are bulbi care, spre deosebire de radacinile celorlalte specii, trebuie scosi din sol la sosirea toamnei (in luna octombrie).

Cultivare si ingrijire

Speciile de Ranunculus prefera cultivarea in soluri cu un drenaj foarte bun, in zone bine luminate ale gradinii. Inainte de a planta Ranunculus, adauga in sol 5-10 cm de compost organic.

Daca plantezi Ranunculus asiaticus, este important sa sapi o groapa pentru fiecare bulb in parte, situata la o distanta de 10-15 cm de urmatoarea. Groapa ar trebui sa aiba diametrul suficient de mare pentru a permite introducerea bulbului. Dupa ce ai asezat in interiorul gropii bulbul de Ranunculus (aspectul sau este similar unei banane), acopera-l cu pamant pe care, apoi, taseaza-l usor.

Uda din abundenta bulbii de Ranunculus in prima etapa, dupa care aplica o cantitate moderata de apa. La fiecare 10-14 zile, verifica daca solul este suficient de umed. Retine ca acesta nu ar trebui sa fie imbibat cu apa; in caz contrar, bulbii vor putrezi.

De doua ori pe an, adauga fertilizant pentru bulbi – o data inainte de inflorire si a doua oara, la finalul perioadei de inflorire. Dupa ce planta nu va mai produce flori, permite-i sa se ofileasca si pregateste-o pentru iarna ajustandu-i dimensiunea (pe durata sezonului rece ar trebui sa aiba jumatate din inaltimea obisnuita). Ranunculus va face fata cu brio iernii, intrand in stare de latenta, si va reveni primavara. Evita sa uzi planta in perioada de repaus.

Inmultire

De regula, speciile de Ranunculus se inmultesc prin divizarea tufelor, putand fi posibila si reproducerea prin seminte (cu precadere la specii precum Ranunculus gramineus).

Semintele se sadesc intr-un strat de compost, care apoi se acopera cu un strat subtire de nisip. Vasul trebuie mentinut, pana la aparitia plantutelor, intr-un loc racoros, cu temperaturi constante.