Puschkinia sau Ghiocelul rusesc este o planta bulboasa mica, care produce frunze delicate si flori albe cu dungi albastre. Aceasta planta reprezinta o alternativa atragatoare la florile de primavara care infrumuseteaza gradinile. Puschkinia este o floare foarte rezistenta la conditiile nefavorabile de mediu.

Bulbul acestei plante de primavara este rotund, cu un diametru de maxim 3 centimetri, cu frunze carnoase, care se aduna in forma de rozeta. Florile mici si delicate sunt asemanatoare clopoteilor.

Cum sa ingrijesti Puschkinia
Plantare. Bulbii de Puschkinia se planteaza la sfarsitul toamnei, in pamant fertil, la o adancime de 8 – 10 centimetri si la o distanta de 15 centimetri de alte plante. Este bine ca aceste plante sa fie cultivate in zonele din gradina cu sol umed in permanenta. Puschkinia poate fi plantata atat in locurile cu mult soare, cat si in cele umbroase. De asemenea, prefera solurile cu amestec de turba, nisip si compost, in proportii egale.

Inmultire. Puschkinia se inmulteste prin bulbi si puieti din plantele deja cultivate in gradina. Acestia se planteaza la inceputul toamnei, in sol fertil. In luna iunie, bulbii se dezgroapa, se aleg cei mai mari si sanatosi, se usuca si se depoziteaza pe parcursul lunilor iulie – august la temperaturi de 18 – 20 de grade.

La inceputul lunii octombrie, acest bulbi sunt cultivati in sol puhav, care contine nutrienti importanti.

Apa. Puschkinia se uda moderat, de fiecare data cand pamantul este uscat.

Fertilizare. In perioada de crestere si inflorire, puschkinia se fertilizeaza o data pe saptamana. Apoi, este indicat sa fie fertilizat o data pe luna.

Daunatori. Puschkinia poate fi atacata de putregaiul alb si cenusiu, fuzarioza si nematode.