Lavanda este un gen care include 47 de specii de plante din familia mentei, Lamiaceae. Originea lavandei se gaseste in Mediterana, Orientul Mijlociu si India. Multe specii au fost cultivate in climate temperate, iar cea mai cunoscuta specie este Lavanda angustifolia.

Munstead (o varietate de Lavanda Angustifolia) creste pana la o inaltime de 30 pana la 50 de cm, florile au o culoare puternica de violet si sunt foarte parfumate. Nu este o planta rezistenta la inghet, deci recomandam sa fie plantata in sudul tarii, unde iernile sunt mai putin geroase.

Grosso (o specie de Lavanda Intermedia) este o incrucisare intre Lavanda Angustifolia (Lavanda englezeasca) si Lavanda Latifolia. Acest soi produce plante mari, cu multe flori si cu un continut ridicat de ulei, chiar de cinci ori mai mare fata de Lavanda Angustifolia. Este rezistenta la temperaturi scazute.

Buena Vista (o specie de Lavanda Angustifolia) este o planta care infloreste de doua ori pe sezon, are un miros puternic si este bi-colora, caliciul are o culoare albastru inchis in timp ce florile sunt albastru deschis.

Un sol ideal pentru cresterea lavandei este unul alcatuit din 45% minerale (nisip, namol si argila), 5% materie organica si 50% spatiu poros. Pentru a creste, lavanda are nevoie de un sol cu un pH de aproximativ 7.0 si bine drenat.

Pentru a se dezvolta, lavanda are nevoie de expunere la soare timp de cel putin 6-8 ore pe zi si prefera un climat cald si moderat uscat, ierni nu foarte friguroase si veri calduroase. Planta provine din tarile mediteraneene, unde temperaturile medii variaza intre 20 si 30 de grade Celsius in lunile de primavara si vara.

Taierile de intretinere sunt necesare pentru cresterea si protejarea plantei. Prima taiere trebuie facuta in primul sezon de crestere, cand infloresc primii muguri, pentru a ajuta planta sa se dezvolte. Mai apoi, taierea este necesara o data pe an.