Perioada optima de plantare a butasilor de trandafir cu radacina ambalata sau nuda este toamna dupa iesirea din perioada de vegetatie sau primavara inainte de a intra in vegetatie. Perioada se poate modifica in functie de conditiile meteo.

Groapa pentru plantarea trandafirului trebuie sa fie de 40/40 cm cu o adancime de 30-35 cm sau mai mare daca radacinile sunt mai mari. In groapa se toarna jumatate de galeata cu apa, apoi se toarna o lopata de pamant fertil amestecat cu mranita sau cu gunoi de grajd. Foarte important ca punctul de altoire sa fie la 3-5 cm sub nivelul solului. Inainte de a aseza trandafirul in groapa de plantare, scuturati putin radacinile si taiati aproximativ un milimetru din radacinile groase, stimuland astfel formarea de radacini noi.

Radacinile lungi se scurteaza la o treime din lungime, cele scurte mai putin, iar cele deteriorate se indeparteaza de tot.

 

La sfarsitul plantarii se uda si se ridica un musuroi la baza butasului la cateva zile de la plantare se va presa din nou pamantul in jurul butasului pentru a evita formarea golurilor de aer.

Trandafirii pitici se planteaza la 40-60 cm distanta, cei din soiurile floribunda si teahubrizi la 0,9-1 m, iar cei urcatori si cu trunchi inalt la 1,5-2 m. Pentru a realiza gard viu din trandafiri distantele se reduc cu 30-40 cm, in functie de soi.

 

Dimensiunile de plantare se aleg in functie de soiul de trandafir (teahibrizi, floribunda, cataratori, etc.) si de scop, principalele categorii (dimensiune intre plante/intre randuri cm):

Teahibrizi: 50/90-100
Floribunda: 50/90-120
Parc: 100/150-200
Englezesti: 100/150-200
Acoperitori: 50/70-80
Miniatur (pitici): 25/70-80
Cataratori: 130/200-250

Momentul ideal pentru plantarea trandafirilor este mijlocul lui septembrie mai ales daca este ploios si mai rece. Trandafirii iubesc soarele insa, unele varietati se vor simti prea expuse daca le plantati in zone orientate catre sud. Trandafirii Teahibrizi sunt numai buni pentru aceste expuneri sudice.

Trandafirii agreaza amplasamentele aerisite dar adapostite la vant. Nu este acelasi lucru cu un amplasament umed si expus la vant sau cu un loc extrem de uscat – aici apar tot felul de probleme.

 

Nu plantati trandafirii prea aproape de un zid ci la o distanta de 30 cm.

Trandafirii plantati toamna au nevoie de protectie. Fie acoperi butasii cu un strat de paie si frunze si apoi cu un strat subtire de pamant, fie cu un bidon de plastic. Important este ca pamantul sa nu fie inghetat sau prea umed din cauza ploilor.

Ingrijirea trandafirilor primavara este obligatorie acesta fiind etapa care asigura intinerirea tufei si productia de flori. Aceasta se realizeaza de preferat in a doua jumatate a lunii martie.

Ingrijirea corecta primavara este mai importanta decat taierea de toamna si vine sa corecteze erorile din toamna si efetele produse de iarna asupra tufei de trandafiri.

Ingrijirea trandafirilor primavara este secretul pentru plante viguroase, inflorire abundenta si flori frumoase. Daca o tufă de trandafiri ramane netaiata doi ani la rand planta nu rezista, iar riscul sa moara este maxim. Netaiat numarul florilor se reduce la jumatate.

Ingrijirea trandafirilor se poate face si in februarie, in zilele calde urmate de nopti cu temperaturi pozitive.

In etapa de pregatire pentru venirea iernii, trandafirii se scurteaza la 30-40 centimetri, pentru a preveni frangerea lor si pentru a-i ajuta sa faca fata la ger si viscol, iar primavara se fac taierile pentru intinerire si formare.

Trebuie urmarita evolutia tufei, iar in primaverile foarte calde taierea trebuie facuta mei devreme pentru ca lucrarea trebuie realizata inainte ca planta sa intre in faza de vegetatie.

Ca regula generala momentul oportun pentru taierea trandafirilor primavara este perioada in care incepe sa infloreasca Forsythia.

Prima operatie consta in indepartarea ramurile batrane si uscate. Trebuie taiate ramurile rosii, cele negre si lasate intre 4-5 ramuri verzi, dar nu mai lungi de 25 centimetri, de la care sa porneasca dezvoltarea anuala a plantei.

Cu cat ramurile sunt mai slabe si mai fragile cu atat trebuie taiate mai scurt. Se taie lastarii din mijlorul tufei, pentru a forma o tufă aerisita. Se taie toate capetele uscate (maro, rosii sau negre) ale ramurilor, deasupra ultimului mugure de pe partea ramasa verde.

Taierea trandafirilor primavara se realizeaza sub un mugure, oblic pe directia de dezvoltare si trebuie sa inlature ramurile care se incaleca, toate ramurile bolnave sau ramurile strambe.

Taierile aplicate trandafirilor asigura o crestere viguroasa, o inflorire mai abundenta si mai spectaculoasa. Tunderea trandafirilor se face in fiecare primavara. Toamna nu se fac taieri la trandafiri deoarece peste iarna este posibil sa inghete.

Musuroaiele facute in toamna pentru protejarea de-a lungul ierni se vor desface in primavara inainte de pornirea in vegetatie.

Ramurile care apar la baza trandafirilor altoiti din portaltoi (drajoni) va trebui sa-i indepartam. Acestia se pot deosebi usor de altoi prin aspectul lor diferit si prin faptul ca ies din radacini.

Tunderea trandafirilor se face la inceputul lunii martie, imediat dupa indepartarea musuroaielor din jurul acestora. Intotdeauna indepartam ramurile batrane, uscate, deteriorate, bolnave, subtiri sau incurcate.

Lasati 3-5 muguri de la care sa porneasca dezvoltarea plantei. Taierea ramurilor se va efectua la o inaltime de 50 cm fata de sol, iar pe o tufa se vor lasa 3-5 ramuri. Este indicat ca taierea sa se efectueze deasupra celui de-al treilea mugure al ramurei.

Dupa tunderea trandafirilor se poate aplica un tratament care protejeaza impotriva ciupercilor si a uscarii. Protejeaza partile deteriorate ale trandafirilor cauzate de taieturi, zgarieturi si crapaturi, creaza un strat rezistent la intemperii, flexibil si transparent, care impiedica patrunderea agentilor infectiosi. Se foloseste foarte usor, avand un efect rapid si de durata, nu este necesara folosirea unei cantitati mari de produs.

Intotdeauna folositi unelte dezinfectate inainte de fiecare taiere. Trandafirii tineri plantati in toamna nu au nevoie de taieri.

Taierile de toamna: se vor face in functie de soi dupa cum urmeaza:

Teahibirizi: – se taie la 50-60 cm;
Floribunda: – se taie la 50-60 cm;
Englezesti: – se taie la 70-80 cm;
Miniatur (pitici): – se taie la 15-20 cm;

Exista zeci de soiuri de trandafiri, dar exista mereu cea mai buna alegere pentru gradina ta. Cum alegi trandafirii ideali pentru gradina ta? Iata care sunt detaliile de care trebuie sa tii cont.

Trandafirii au nevoie de soare si caldura. Fara exceptie toate soiurile de trandafiri sunt dependente de soare.

Unele soiuri de trandafiri sunt mai rezistente la temperaturi scazute decat altele. Unele trec fara probleme peste ierni geroase, in timp ce alte soiuri sunt rezistente.

Inaltimea la maturitate a tufei de trandafiri trebuie, de asemenea, luata in considerare, pentru ca un trandafir care creste mult mai inalt decat toate florile din jurul ei sau din gradina poate arata cel putin stingher.

Este bine de stiut in acest sens ca unele specii de trandafiri pot atinge chiar sase metri si nu pot fi modelate prin taieri decat in mica masura.

Spatiul este esential pentru ca trandafirii au nevoie sa se desfasoara si nu suporta sa creasca inghesuiti.

 

Inmultirea trandafirilor se face prin butasi, vara, lunile iunile si iulie fiind ideale.

Inmultirea trandafirilor prin butasi nu se poate aplica la toate soiurile de trandafiri, dar se preteaza la trandafiri urcatori, la cei pitici si la trandafiri de gradina.

Inmultirea trandafirilor prin butasi este posibila doar din ramurile trandafirilor cu lemn moale pentru ca doar acestia au insusirea de a produce radacini atunci cand sunt puse in pamant si au conditii propice.

Butasirea trandafirilor se poate face si toamna, dar reusita este mult mai mica.

Butasii pentru inmultirea trandafirilor, se fac vara din lastarii care au facut un rand de flori.

Taie lastari de 10-15 centimetri, la varf cu 2 frunze, pentru butasire
Lastarii se taie la baza imediat sub un ochi, iar la varf, cu 1-2 centimetri deasupra ultimului ochi
Foloseste un briceag bine ascutit si curat astfel incat, taietura sa fie curata si sa nu rupă canaliculele din tulpina
Pentru inradacinare, butasaul se poate infige in ghivece sau ladite cu nisip, pana la circa 3-4 centimetri adancime.
Pentru a asigura umiditatea necesara, nisipul din ghiveci se mentine in permanenta reavan, iar butasul se acopera cu un borcan de sticla
In primele zile, butasii se pulverizeaza zilnic cu apa
Vara, butasirea se poate face direct in solul din gradina
In 3-4 saptamani butasii au deja radacini
Ziua butasii pot fi tinuti fara borcanul protector, iar seara se acopera.
In luna august udarea este esentiala, iar butasii pot sa ramana descoperiti si ziua si noaptea.

Inmultirea trandafirilor prin cartofi a fost imprumutata din Olanda sau Belgia. Pentru acest procedeu vom alege in gradina un loc mai ferit, umbros pe toata perioada zilei. Se va sapa un sant, adanc de aproximativ 20 cm. In groapa se va pune un strat de nisip aproximativ 5-6 cm. Pentru a inmulti trandafiri prin cartofi vom alege un trandafir viguros, cu frunze si flori din care se taie butasi cu diametru de 7 mm.

 

Lungimea butasului trebuie sa fie de aproximativ 25cm. Se va face o taietura la baza sub un mugure apoi se va indeparta frunzele si spinii din jumătatea de jos. iar baza se introduce intr-un tubercul de cartof.

Va trebui sa facem o taietura usor oblica pentru a intra usor in cartof si a nu-i deranja coaja. Se introduce butasul impreuna cu cartoful in groapa amenajata. Tot ce va trebui facut ulterior este sa urmarim ca viitoarea planta sa fie acoperita cu pamant doar de două-treimi, asigurandu-ne ca baza, care in acest caz o reprezinta cartoful, sa fie bine ingropata in nisipul fin.

 

Nisipul din jurul cartofului, trebuie presat cu grija pentru a nu lasa goluri de aer pe langa acesta. La nivelul solului butasul trebuie sa ramana descoperit aroximativ 12-15cm. Acoperiti cu pamant santul, iar in jurul butasilor se va movili. Pentru mai multa siguranta se poate inveli butasii, intr-o folie de plastic sau se poate acoperi cu peturi taiate pe din doua, cu cateva gaurele aplicate pe vas.

Peste nisip se pune pamant bogat in nutrienti, pamant amestecat cu mranita. Pamantul din jurul butasilor va trebui sa-l pastram umed pe tot parcursul perioadei de vara. Astfel, la sfarsitul lunii octombrie vom avea butasi de trandafir cu radacina gata pentru transplantare in locul final din gradina.

 

Cele mai uzuale metode de altoire la trandafiri sunt: altoirea in T, in placaj si cu ramuri detasate, in ochi dormind, in ochi crescand. Altoirea unui trandafir dureaza trei ani. In primul an se vor seamana semintele de maces, portaltoiul se obtine prin una dintre cele mai cunoscute metode, macesul salbatic fiind unul dintre cei mai uzuali portaltoi.

In anul doi, in luna iunie-iulie se face toaletarea plantei, in momentul cand macesul este de grosimea unui creion se indeparteaza ramurile laterale lasand doar una singura de preferat cea mai viguroasa.

Pentru obtinerea altoilor se recolteaza un lastar din trandafirul pe care intentionam sa-l inmultim, se vor alege doar ramuri pe care au fost flori ale caror petale s-au scuturat deja, dar doar dupa ce procesul de inflorire s-a incheiat. Indepartam frunzele lasand o portiune scurta din petiol. Frunzele ramurilor recoltate se vor taia, ramanand doar cate un petiol, lung de aproximativ un centimetru.

 

Portaltoii vor fi ingrijiti corespunzator in vederea altoirii, pentru ca altfel procentul de prindere va avea de suferit. In zona coletului se fac doua incizii cu un cutit de aloire, perpendiculare, in forma literei T. Taietura orizontala va avea cu aproximatie un cm. lungime, iar cea verticală doi cm. Apoi se dezlipeste scoarta in zona taieturilor deja facute. Imediat se trece la taierea ochiului-altoi, care se introduce in despicatura portaltoiului si se leaga cu folie sau rafie. Atunci cand dupa circa sapte opt zile de la altoire petiolul cade usor la prima atingere inseamna ca altoirea a reusit. Cand petiolul se usuca si nu se desprinde nici dupa doua saptamani inseamna ca altoirea nu a reusit si trebuie sa o repetam.

 

Puietii altoiti trebuie sa fie musuroiti doar pana in momentul in care suntem siguri ca altoii s-au prins. Apoi musuroaiele vor fi desfacute pentru a expune la lumina altoii, in vederea fortificarii lor pana in iarna. Inainte de primele ingheturi, musuroaiele se vor reface astfel incat, ochii-altoi sa se afle sub pamant, la 15-25 cm. Daca altoirea a fost reusita, in anul trei la sfarsitul luni februarie inceputul luni martie, ochiul va avea culoarea verde. Planta rezultata va avea toate caracteristcile celei de la care a fost recoltat lastarul.

Butasi de trandafiri- ce trebuie sa stiti atunci cand ii cumparati
Butasii de trandafiri oferiti de noi sunt de cea mai buna calitate, in conformitate cu standardele internationale.

Va puteti alege trandafiri cu radacina nuda sau trandafiri la ghiveci. Oricand, va putem oferi informatii si sfaturi de specialitate pentru plantarea si intretinerea trandafirilor.

Noi comercializam doua tipuri de trandafiri, cu radacina nuda si la ghiveci. In continuare va vom prezenta beneficiile acestor tipuri de trandafiri.

Toti butasii cu radacina nuda au peste 2 ani si sunt altoiti pe maces, planta cu sistem radicular bine dezvoltat.

Trandafirii de calitate se altoiesc pe radacina de maces deoarece aceasta, fiind salbatica, confera vigoare, rezistenta la boli si daunatori, rezistenta la intemperii, se adapteaza usor diverselor tipuri de sol.

 

Butasii pe care vi-i oferim sunt lipsiti de boli si daunatori. Acestia sunt tratati preventiv impotriva bolilor de minim 8 ori pe an. Fiecare butas are minim 3 ramuri sau minim 2 ramuri in cazul urcatorilor si sunt de o grosime de minim 8 mm.

Butasii de trandafiri cu radacina nuda au un sistem radicular bine dezvoltat care asigura ulterior cresterea corecta a plantei.

 

Trandafirii la ghiveci sunt aceiasi trandafiri cu radacina nuda, plantati la ghiveci pentru a vi-i putea furniza tot timpul anului. Pe acestia ii puteti planta oricand in gradina sau ghivece decorative, chiar si in mijlocul verii, cand sunt infloriti. De asemenea, ii puteti oferi oricand cadou oamenilor speciali din viata dumneavoastra.

 

Cand cumparati butasi de trandafiri cu radacina nuda, puteti verifica imediat calitatea lor deoarece, vizualizati in intregime planta. Asigurati-va ca butasul are sistemul radicular bine dezvoltat, intact, robust, fara zone uscate. Acesta trebuie sa aiba minim 3 ramuri sau minim 2 in cazul urcatorilor, fara riduri, de culoare verde, cu maduva alb-crem, fara muguri uscati sau decolorati, fara semne de boli sau daunatori.

 

Nu cumparati trandafirii inainte sa treaca prima bruma (toamna) si nu plantati inainte sa treaca ultima bruma (primavara).

 

Trandafiri – cum combatem si prevenim bolile si daunatorii
O intrebare des intalnita printre iubitorii de trandafiri. In continuare, va prezentam, cele mai cunoscute cinci boli si daunatori ai radacinilor de trandafir:

1. Rhizobium radiobacter

Pe radacini sau la baza trunchiului de trandafir se gasesc tuberculi cu suprafata neregulata. Combaterea este aproape imposibila si nu se cunosc inca tratanente, deoarece daunele nu sunt descoperite decat la dezgroparea radacinii.

2. Cylindrocladium scoparium

La baza trunchiului de trandafir, indeosebi in jurul punctului de altoire, apar pete intunecate de putregai care duc la slabilirea si moartea plantei. Amplasarea in locuri umede favorizeaza dezvoltarea bolii. Pentru prevenire se pot stropi trandafirii inainte dupa intrarea lor in perioada de repaus vegetativ cu preparate pe baza de cupru: Champ, Coppermax.

3. Nematodele radacinilor

Nematodele sunt viermi filiformi care ataca radacinile trandafirilor. Pe radacini se formeaza numeroase umflaturi iar planta este slabita, se poate ofili si poate muri. Ca si tratament biologic, se pot planta in jurul trandafirilor craite. La aparitia primelor semne ca si tratament chimic se aplica la baza plantei o solutie formata din Actara 1,5 gr plus Karate zeon 2 ml ambele in 5-6 l apa si se va pune in jurul butasului aproximativ 250 ml solutie preparata. Atentie dupa aplicare nu se va mai aplica apa 2-3 zile.

4. Otiorrhynchus sulcatus

Larvele, cu o lungime de aproximativ 12 mm, ataca radacinile de trandafir, iar gandacii negri se hranesc cu frunzisul acestora, cu bobocii de trandafir si cu coaja de pe crengi. Pentru ca sunt activi numai noaptea, cauza daunelor este descoperita tarziu. Chiar daca este dificila, cea mai buna metoda de combatere este adunarea gandacilor pe timp de noapte. Deseori, dupa folosirea insecticidelor, insectele reapar. Se poate aplica tratament cu Mospilan 1,5 gr plus 5 ml Novadim Progres ambele in 5 l apa. Larvele pot fi combatute biologic cu ajutorul anumitor nematode.

5. Soarecele

Atacul acestor rozatoare provoaca mari pagube la trandafir in orice gradina. Trandafirii mor si se desprind foarte usor din pamant. Combaterea se face cu ajutorul capcanelor, a momelilor si a fumului.

Cum combatem si prevenim paduchele testos la trandafiri?
Alaturi de Paduchele verde al trandafirului (Macrosiphum rosae L.) un alt paduche care da de furca gradinarilor este Paduchele testos al trandafirului (Aulacaspis rosae Bché.). Il recunoasteti usor – femela are corpul piriform de culoare roz. Scutul femelei este de culoare alba, mai mare decat cel al masculului.

Paduchele testos la trandafir

Masculul este de culoare roscata, cu aripile albe. Scutul mascul este liniar, albicios, prevazut cu 3 carene.

Larvele primare apar la sfarsitul lunii mai si se raspandesc si formeaza colonii pe ramurile trandafirului. Adultii apar incepand din luna septembrie. Dupa imperechere masculii mor. Larvele si femelele colonizeaza ramurile si tulpinile din care sug sucul celular. In urma atacului frunzele raman mici, se ingalbenesc, se usuca si cad, bobocii florali nu se deschid, tesuturile lastarilor nu se lignifica, se necrozeaza si scoarta se exfoliaza. La atacuri puternice ramurile si lastarii sunt acoperte cu o crusta formata din scuturile albicioase ale paduchelui.

Atacul asupra plantelor poate conduce la debilitarea si uscarea acestora in cativa ani.

Ingrijirea florilor si combatere
Combaterea chimica se face in perioada de repaus vegetativ si in timpul perioadei de vegetatie. Dupa caz, tratamentele de vara se pot repeta la 8 -12 zile.

Printre cele mai eficiente produse se afla Actara, Calypso, Karate Zeon. Respectati intotdeauana dozajul indicat pe ambalaje. O doza mai concentrata poate intoxica planta, una prea diluata o face ineficienta. Tineti seama si de faptul ca in cazul unor produse trebuie sa treaca o anumita perioada de la aplicarea tratamentului pana la recoltarea fructelor.

Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor pentru a evita aparitia afidelor rezistente la anumite produse.

Cum combatem si prevenim patarea neagra la trandafiri?
Patarea neagra a trandafirilor este foarte frecvent intalnita si este cauzata de ciuperca Diplocarpon rosae.

Patarea neagra la trandafiri apare la toate tipurile de trandafiri inclusiv la cei cataratori. Boala apare in culturile acoperite (sere, solarii) cat si in culturile de camp, gradini, curti, apartamente.

Patarea neagra la trandafir

Patarea neagra la trandafiri – Cauze si Manifestari
Boala apare datorita ciuperrcii Diplocarpon rosae si se manifesta prin formarea in partea superioara a frunzelor acervuli circulari, de culoare neagra in care se dezvolta conidiile.

Boala se instaleaza dupa cel putin 7 ore de conditii propice (umiditate excesiva), insa e oprita din dezvoltare daca planta este mutata la temperaturi de 29 grade Celsius.

Ciuperca ataca toate organele verzi ale trandafirului incepand cu frunzele, lastari, boboci.

Atacul bolii se poate observa pe frunze, deoarece la inceput pe frunze apar pete de culoare mov-inchis, sau maronii, dupa care acestea se transfroma in pete negre circulare.

Atacul bolii la frunzele trandafirului are ca rezultat pierderea frunzelor.

Patarea neagra la trandafiri – Prevenire si tratament
taierea si arderea lastarilor atacati
toamna adunam resturile de frunze infectate si le dam foc
daca efectuam taieri la o planta bolnava vom steriliza instrumentul cu care
efectuam taierile cu alcool 100% sau domestos la finalul taierilor, spre a preveni raspandirea bolii de la o planta la alta
cultivarea de soiuri de trandafir rezistent
Majoritatea bolilor provocate de ciuperci sunt raspandite de vant sau apa. Pentru a preveni aceste probleme, evita sa uzi plantele cu furtunul orientat in sus (picaturile de apa vor cadea pe frunze si flori).
Uda la nivelul pamantului, aproape de baza tulpinii. Ideal este sa folosesti sisteme de irigat prin picurare.
Cel mai indicat este sa uzi dimineata devreme, inainte de rasaritul soarelui.
tratamente chimice cu substante cu substanta activa tiofanat metil sau tebuconazol

 

Trandafirii hibrizi sunt trandafiri rezultati din incrucisarea a doi indivizi cu ereditate diferita. De obicei un portaltoi salbatic, rezistent si un altoi cu caracteristici speciale, deosebite.

Trandafirii hibrizi sunt sensibili si au un caracter instabil, revin la forma initiala a speciei tip. Aceasta instabilitate a trandafirilor hibrizi este cauzata atat de conditiile climatice, sol, aer, precipitatii, vant, soare, ger, etc. cat si de combinatia de celule. La unii trandafiri caracterul de hibrid nu se poate manifesta din cauza unor blocaje genetice.

Exista posibilitatea ca in primul an trandafirii hibrizi sa nu infloreasca conform caracteristicilor hibridului. Acest fapt se poate datora conditiilor climatice, mentionate mai sus, ingrijirii sau caracterului genetic.

De asemenea, in cadrul unei tufe pot fi lastari cu flori caracteristice hibridului sau speciei tip, urmand ca in urmatorii ani sa se stabilizeze ca si hibrid.

De exemplu, la trandafirul Hocus Pocus galben cu grena, este posibil ca un butas sa produca pe unul sau doi lastari flori de culoare rosu inchis, iar pe altul flori de culoare galbena.

Trandafirul Hocus Pocus din cauza caracterului instabil, poate reveni la forma initiala de BLACK BEAUTY. Acesta poate fi o noutate sau o aparitie unica in gradina de trandafiri. Cu fiecare floare apare o noua combinatie de culori.

 

Trandafirii hibrizi isi vor stabiliza caracteristicile dupa un an, doi sau trei de la prima inflorire, acest lucru depinzand de o multitudine de factori climatici si genetici.

 

Acestia trebuie pozitionati si amplasati in zone insorite dar nu in bataia directa a soarelui. Este nevoie de o alternare a orelor cu expunere solara directa cu cele cu expunere solara indirecta.

Udarea se va face conform specificatiilor soiului, de obicei seara sau dimineata, atunci cand solul este uscat. Excesul de apa conduce la crestere vegetativa abundenta si lipsa florilor. Este nevoie de aplicarea ingrasamintelor atat a celor pentru sol cat si a celor pentru sistemul radicular, foliar sau de stimulare a producerii de flori.

Tunderea este de asemena, un element important in dezvoltarea lastarilor si formarea florilor.

Indepartarea lastarilor salbatici este alt proces esential in stabilizarea trandafirului hibrid. Acestia trebuie indepartati urgent, pentru a nu elimina altoiul, cel cu caracteristici speciale. De asemenea, se elimina si florile uscate pentru a nu consuma substantele nutritive necesare infloririi celorlalte flori.

Trandafirii hibrizi au nevoie de protectie in perioada iernii, cei pitici se musuroiesc iar cei cu port inalt se invelesc cu materiale speciale.

Ingrasamintele pot favoriza si spori marimea si cantitatea de flori. Carenta sau excesul de elemente nutritive azot, fosfor, potasiu, fier, pot conduce la cresterea mai scunda a trandafirilor, flori mai mici, decolorate, crestere vegetativa abundenta si lipsa florilor, infectii frecvente, aparitia clorozelor.

Stabilizarea caracteristicilor trandafirilor hibrizi necesita timp, ingrijiri speciale si rabdare. Acest proces poate dura si 3 ani!