Muscari este o planta intens colorata intr-o nuanta splendida de albastru indigo. In general, aceasta planta creste pe campii si prin lanurile de cereale fara ca cineva sa o planteze acolo, dar in ultimii ani a devenit o planta foarte apreciata si pentru gradina, mai ales in anumite state din America.

In Romania, Muscari este cunoscut sub denumirea de “zambila struguras”, datorita faptului ca inflorescenta seamana atat cu o zambila, cat si cu un ciorchine de struguri intors invers. Muscari desemneaza un grup de erbacee din genul de plante Muscari din Eurasia.

Cum cultivi Muscari

Muscari nu este o planta pretentioasa. Rezista destul de bine la frig si face fata caniculei. Bulbii acestei plante au un diametru de aproximativ 3 centimetri, iar frunzele sunt asezate in forma de rozeta. Muscari infloreste la inceputul primaverii, insa parfumul florilor nu este foarte pregnant, simtindu-se doar daca te apropii suficient de mult de ea.

In ceea ce priveste solul, este bine sa stii ca Muscari se dezvolta cel mai bine intr-un sol fertil, bine drenat. “Zambilei struguras” ii place sa fie amplasata in bataia directa a soarelui sau in penumbra. Muscari se planteaa primavara, direct in pamant.

In ceea ce priveste feritilizarea, aceasta este recomandata a se face o data pe luna in lunile calduroase, cu o substanta universala pentru plantele de gradina.

In rest, Muscari nu are nevoi speciale si poti avea incredere ca nu iti va da batai de cap cu ingrijirea.

Inmultire

Pentru a obtine mai multe plante Muscari, este recomandat sa divizezi tufele, dar cel mai indicat procedeu este inmultirea prin plantarea bulbilor.

Boli si daunatori

Deoarece Muscari este o planta rezistenta, rareori este atacata de boli sau daunatori. Vara, Muscari atrage polenizatorii in gradina ta, datorita coloritului intens.

Cu ce plante poti combina Muscari

Pentru a obtine o gradina senzationala, cu o cromatica de invidiat, este recomandat sa plantezi Muscari in apropierea altor plante intens colorate. Albastrul indigo se combina excelent cu plante in nuante mov, lila, violet, purpurii sau in nuanta lavandei. De asemenea, Muscari poate fi plantat langa flori portocalii si galbene, dar nu va arata rau nici langa flori albe.

Pe langa culoare, este indicat sa tii cont de inca un aspect: inaltimea. Muscari nu este o planta prea inalta, tulpina atingand in jur de 25-30 de centimetri. In aceste conditii, este recomandat sa plantezi in preajma doar plante care ating aproximativ aceeasi inaltime. Altfel, vei obtine o cromatica reusita, dar nu va fi o armonie in ceea ce priveste marimea plantelor.

Cele mai cunoscute specii

Cele mai cunoscute specii de Muscari sunt Muscari armeniacum, Muscari botryoides, Muscari comosum si Muscari macrocarpum. Trebuie sa stii ca toate aceste specii se cultiva la fel si au aceleasi nevoi in ceea ce priveste solul si lumina. Singura diferenta este ca la unele dintre aceste specii nuanta inflorescentelor poate fi usor mai deschisa decat albastrul indigo.