Leandrul este o planta impunatoare si mereu verde, intalnita in special in zonele calde, mediteraneene unde se bucura de soare si de caldura aproape tot anul. Vestea buna este ca poti planta si creste leandrul si la tine in gradina, cu conditia ca in sezonul rece sa ii oferi atentia de care are nevoie.

Cum creste si se dezvolta leandrul
Leandrul poate atinge inaltimea de doi metri si creste sub forma unui arbust care se intinde in sus. Floarea poate fi taiata si dirijata astfel incat sa aiba forma de copac, daca preferi sa arate astfel. Florile mici ale leandrului formeaza buchete mari, care rezista mult timp si care au un miros duce, placut. Leandrul este originar din Africa de Nord unde creste de-a lungul cursului raurilor, si rezista atat secetei, cat si atunci cand are apa din abundenta.

Tine cont insa ca, fiecare parte a leandrului este toxica. Ingerarea bucatilor din aceasta planta poate fi fatala, iar atingerea poate provoca iritatii la nivelul pielii si reactii alergice grave. Fumul care provine de la arderea leandrului este, de asemenea, toxic.

Temperatura optima
Leandrul este una dintre florile care iubeste caldura. Planta nu rezista la inghet. Pe perioada iernii, temperaturile la care poate fi expus, nu trebuie sa fie mai mici de 2-3 grade Celsius daca temperatura scade la -5 grade Celsius, sunt putine sanse ca floarea sa supravietuiasca. Vara, leandrul rezista chiar si la cele mai ridicate temperaturi. Leandrul poate creste foarte bine si in ghivece si este necesar sa fie adus in interior pe perioada iernii, in zonele cu clima rece.

Cum se ingrijeste leandrul
Leandrul nu are nevoie de ingrijire speciala, iar acesta este unul dintre motivele pentru care multi il prefera in gradina. Chiar daca leandrul este distrus de seceta sau inghet, planta va supravietui si va creste din nou din radacini, in urmatoarea primavara.

Leandrul trebuie sa fie udat regulat primavara si vara pentru a face flori cat mai multe si mai frumoase. Lasa solul sa se usuce, intre doua udari. Iarna udarea leandrului se face mai rar si cu cantitati mici de apa. In sezonul rece este suficient sa uzi leandrul de doua ori pe luna. Leandrul are nevoie sa fie curatat si tuns la sfarsitul toamnei pentru a-si mentine forma initiala.

Fertilizarea leandrului
Ferilizarea leandrului se face de la inceputul lunii martie pana cand planta nu mai infloreste. Leandrul nu este o planta pretentioasa, insa pentru a face flori tot timpul anului este nevoie de fertilizare. Ferilizarea incepe atunci cand floarea este scoasa din casa sau plantata in gradina, adica la inceput de primavara si pana la sfarsitul perioadei de inflorire. Feritilizarea se face cu ingrasaminte pentru plante cu flori si este suficient sa se realizeze o data pe saptamana.

Cum se inmulteste leandrul
Leandrul se inmulteste usor prin butasi. Butasii pot fi taiati oricand de pe lemnul verde sau se pot taia butasi semi-lignificati care se pun in apa pentru a prinde radacini, care apoi se plantaza intr-un loc insorit din gradina.

Leandru se simte foarte bine în aer liber, dar pentru că trebuie protejat de iernile foarte geroase. Plantat în ghiveci acesta nu trece de un metru și jumătate, dar dacă i se asigură un ghiveci încăpător, este scos afară și bine îngrijit poate să atingă doi metri înălțime.  Înălțimea leandrului este una din caracteristicile lui și fac planta extrem de decorativă. Leandrul are nevoie de un sol compus din pământ de grădină, combinat cu nisip, pentru a asigură o bună drenare a apei. Pentru a se dezvoltă corespunzător leandrul trebuie amplasat într-o zonă în care să poată beneficia de razele soarelui pe toată durată verii. În perioadă iernii, leandrul nu va rezistă unor temperaturi mai mici de 2-4 grade Celsius, așa că ori îl ”împachetezi” cu folie de protecție ori îl ții în ghivece și-l muți, iarna, în casă.