Bougainvillea este o planta cataratoare tropicala de exceptie. Ea este cunoscuta pentru rezistenta la seceta si florile foarte frumoase. Isi are originea in America de Sud, zona tropicala si centrala, loc unde mai este cunoscuta si ca Floarea de Hartie. Ea creste repede si infloreste tot anul la tropice si subtropice.
Cresterea
Bougainvillea este o planta cataratoare cu crestere rapida si poate ajunge pana la 30m, ridicandu-se pe alte plante. Floarea in sine este minuscula, tubulara si albicioasa si este sub forma de ciorchine, inconjurata de bractee florale.

Culorile pot fi roz, margenta, lavanda, violet, rosu, portocaliu, galben sau alb. Unele flori sunt in doua culori si au frunzis bogat. In majoritatea culturilor cu flori duble, florile adevarate sunt inlocuite cu mai multe bractee florale.

Ingrijire si intretinere
Bougainvillea se poate descurca cu soare doar jumatate de zi, dar s-ar bucura sa beneficieze de el intreaga zi. Are nevoie de ingrasamant de doua ori pe an, primavara si vara, acesta putand fi unul pentru hibiscus, trandafiri, pentru flori si fructe, bogat in fosfor, potasiu, fier, magneziu si micro-nutrienti. Se vor evita ingrasamintele bogate in azot, deoarece acestea descurajeaza inflorirea.

Trebuie indepartati lastarii de apa, adica tulpinile moi care sunt inutile. Pentru o inflorire frumoasa si bogata, Bougainvillea necesita o taiere adecvata. Astfel, ea va inflori in cicluri lungi de 4 – 6 saptamani, de doua sau trei ori pe an.

Cultivarea Bougainvillea in ghivece
Desi supravietuieste temperaturilor scazute, Bougainvillea pefera climatul fara ger. Se dezvolta cel mai bine in curtile insorite si protejate, pe verande sau pe ziduri calde si insorite. Daca planta este arsa de ger, se va astepta pana la ultimul inghet inainte de a indeparta oricare dintre frunzele moarte. Majoritatea solurilor sunt prea acide pentru a fi potrivite, si, daca aveti pamant alcalin, ele se pot creste in ghivece.

Bougainvillea-urile cultivate in pamant nu necesita udare deasa, chiar si in perioadele de seceta, insa, buna drenarea a solului este esentiala. Daca se planteaza in ghivece, se recomanda cel de ceramica si nu cel din plastic.

Bougainvillea cultivata in soluri umede si reci sufera, simptomele fiind lipsa florilor, defoliererea sau ofilirea.

Ciupercile putregaiului pot ucide plantele din solurile saturate, asa ca la Bougainvillea cultivata in ghiveci nu se pune si farfurioara.

Desi planta in sine este foarte rezistenta, radacinile ei sunt foarte usor de deteriorat. Inainte de plantare, in pamant se va pune compozit bine putrezit, dar nu si gunoi de grajd. Radacinile se manevreaza foarte usor cu mana si nu se planteaza prea adanc pentru a evita degradarea.

Multe din soiurile de Bougainvillea sunt sterile si se inmultesc prin butasi.

Sfaturi pentru inmultire
Butasii de Bougainvillea se iau din lemnul care se simte ferm si arata maroniu-gri. Odata taiat, daca are conditiile prielnice, face radacina in patru saptamani. Vara este anotimpul ideal pentru recoltarea butasilor.

Butasul ar trebui sa fie de lungimea unui creion si este suficient sa fie introdus la doua treimi din lungimea lui in nisip de rau spalat.