Compostul numit și “aurul negru” este darul care va hrăni plantele și vă va îmbunătăți solul.

Compostare reprezintă colectarea deșeurilor organice și depozitarea lor într-un vas pentru a se  descompune. Procesul de descompunere este asigurat de bacterii și fungi care traiesc in materiile organice in descopunere.

Alegeti cu grija locul unde veti amenaja spatiul pentru producerea compostului, astfel incat sa nu fiti deranjat cu eventualele mirosuri. Aerul are un rol deosebit de important in procesul de compostare.Daca folositi un vas de plastic sau metal pentru compost, neaparat trebuie sa-i faceti gauri.

Cel mai bun indicator al nevoii de oxigen este mirosul. Daca gramada a inceput sa miroase, inseamna ca s-au declansat procesele de fermentatie anaerobe si compostul trebuie invartit.

La fel evitați zone in care soarele bate toata ziua, prea multa caldura face ca apa sa se evapore din compost si procesul de productie fie va fi intrerupt, fie va trebui sa umeziti dvs in mod repetat compostul.

Căldură

Umiditate

Umbră

Aerisire

Tot pentru a stimula procesul, materiile nou adaugate este mai bine sa fie tocate/maruntite. Pentru a pastra echilibrul materialelor active, de fiecare data cand adaugati resturi de legume si fructe, adaugati o cantitate similara de frunze sau iarba.

Resturi de fructe și legume

Zaț de cafea

Coji de ou

Iarbă
Frunze uscate

Ziar,
foi

Paie, crengi subțiri, coajă, nisip, argilă

Carne
Ulei
Grasimi

Plante afectate de boli

Fecale de câini și pisici

Produse lactate

Plastic

Buruiană

Pentru dirijarea compostarii si imbunatatirea calitatii produsului final se mai pot adauga:
carbonat de calciu – pentru corectarea deficitului de calciu si corectarea reactiei acide;
sange si faina de coarne pentru a asigura azotul in absenta gunoiului de grajd;
faina de oase – pentru corectarea deficitului de fosfor si calciu;
argila – pentru a imbunatati formarea compusilor argilohumati, pentru composturile ce se vor folosi pe solurile nisipoase;
gips – pentru imbunatatirea texturii solului;
roca fosfatica macinata – pentru eliberarea lenta a fosforului;
nisip si pulbere grosiera de granit (in cantitati mici) – pentru imbunatatirea drenajului;
faina de alge marine se recomanda ca sursa de potasiu si microelemente;
roci macinate ori pudra – pentru asigurarea microelementelor saui argilei si pentru reducerea mirosurilor neplacute, imbunatatire formarii humusului si drenajului

Compostul este gata atunci cand este negru, usor, sfaramicios si nu se pot distinge in el nici unul dintre ingredientele originale. Mirosul sau este usor dulceag si seamana cu cel al pamantului proaspat sapat. Daca se mai simte vreun miros neplacut, atunci compostul nu este gata. Perioada de timp in care se coace nu este intotdeauna aceeasi: poate dura undeva intre 3 si 12 luni sau mai mult.