Echinaceea este o planta perena cu flori mari asemanatoare margaretei, dar in culori vii, stralucitoare. Este alegerea perfecta pentru peluzele cu iarba, dar si pentru gradinile cu flori, atat cele de cabana cat si cele exotice. Totodata, ea este o planta medicinala recunoscuta pentru efectele benefice pe care le are asupra organismului, stimuland sistemul imunitar si ajutand la vindecarea gripei si a racelii.
Informatii despre echinaceea
Echinaceea infloreste de la mijlocul verii pana in toamna si tolereaza usor temperaturile reci si chiar inghetul. Perioada de maturizare, sau de trecere de la samanta la floare, este de 3 sau 4 luni. Poate ajunge la inaltimea de 48 de cm si este adorata de fluturi si albine.

Cum se planteaza echinaceea
Echinaceea creeaza un contrast placut de culoare, mai ales atunci cand este plantata intre plante perene scurte cu flori roz sau albe. Desi se recomanda plantarea in locuri cu mult soare si un sol bogat, echinaceea este foarte adaptabila. Ea creste direct din seminte sau se poate inmulti prin diviziune. Se planteaza la distanta de 12 pana la 24 de cm in toate directiile. Semintele se ingroapa la 7 cm adancime si germineaza in 10 sau 20 de zile.

Cum pregatim solul pentru echinaceea
Desi este o planta foarte usor adaptabila, echinaceea are nevoie de un sol bogat in elemente nutitive, bine drenat. Pentru a avea plante viguroase si sanatoase, la pregatirea solului se recomanda utilizarea compostului organic sau a gunoiului de grajd.

Cum ingrijim echinaceea
Pentru a ne bucura din plin de florile si culorile echinaceei, se recomanda indepartarea florilor uscate in mod regulat. Aplicarea unui ingrasaman de flori, de calitate, de mai multe ori in timpul sezonului de inflorire, ne va garanta flori mari si frumoase. Radacina se poate mulci pentru a impiedica cresterea buruienilor si a pastra umiditatea solului. Dupa ce florile au generat semintele, plantele se vor pregati pentru iarna prin taierea de la sol a tulpinilor.

Insecte si boli ale echinaceei
Inamicii echinaceei sunt gandacii japonezi, afidele sau purici de frunze. Pentru a preveni aparitia bolilor si a daunatorilor, se recomanda verificarea periodica a frunzelor. Indepartarea buruienilor ajuta la eliminarea insectelor nedorite. Plantele deja infestate se vor indeparta si elimina. Pentru a tine daunatorii la distanta se pot folosi spary-ul cu ulei de neen sau pesticide organice.

Frunzele si florile pot fi deformate de boli ca antracnoza, mucegaiul pulverulent sau galbenul asterului. Pentru a preveni raspandirea bolilor, evitati stropirea pe frunze sau pe flori si folositi furtunul de irigare prin picurare sau la baza tulpinii. Rariti plantele cat mai des pentru a permite aerisirea corecta. Aplicati fungicide organice pentru prevenirea infestarii.

Colectarea semintelor de echinaceea
Floarea de echinaceea produce o multime de seminte, dar ele trebuie colectate inainte de a fi mancate de pasari. Florile uscate se taie si se prind in manunchi, cu capul in jos. Dupa uscarea completa, florile se zdrobesc cu mana folosind manusi de protectie si se colecteaza semintele care trebuie separate de pleava.