Daca te-ai saturat de plante greu de intretinut, Deutzia este solutia ideala pentru tine. Deutzia se planteaza si se ingrijeste usor, intrucat nu este pretentioasa. Rezista bine atat la ger, cat si la seceta si se dezvolta bine atat daca este plantata in bataia directa a soarelui, cat si daca este plantata intr-un loc umbros si racoros.

In ceea ce priveste solul, este bine sa stii ca Deutzia se dezvolta in orice pamant de gradina, dar cel mai bine ii prieste solul bogat in humus. Din cand in cand, o aplicare de substante fertilizatoare nu ii strica.

In timpul primaverii, este recomandat sa uzi din abundenta Deutzia si sa-i adaugi un strat de compost la care adaugi nisip si balegar. Nu este recomandat sa folosesti un fertilizator pe baza de azot, intrucat aceasta substanta face ca arbustul sa se concentreze asupra dezvoltarii foliajului si mai putin asupra dezvoltarii inflorescentelor.

Vara, Deutzia atrage polenizatorii si iti invaluie gradina intr-o mireasma dulce si proaspata.

In functie de decorul pe care vrei sa il obtii, poti planta Deutzia izolat, ici, colo, dar o poti planta si grupat, astfel incat sa formeze o alee. Atunci cand vrei sa improspatezi mirosul din casa, taie cateva crengute de Deutzia si pune-le intr-o vaza cu apa.

Metode de inmultire

Deutzia se poate inmulti prin butasi semilemnificati, vara, imediat dupa inflorire. De asemenea, poti obtine noi exemplare din acesta planta daca o inmultesti prin butasi lemnificati, confectionati iarna si butasiti primavara.

Daca sunt plantati in rasadnite, butasii vor dezvolta radacini in maximum 2 saptamani, dupa care ii poti transplanta in ghivece, apoi in solul din gradina.

Taierea Deutziei

Dat fiind faptul ca Deutzia este un arbust ce se extinde, este indicat sa tai din cand in cand ramurile, pentru a-i conferi uniformitate. La sfarsitul perioadei de inflorire, este recomandata scurtarea ramurilor florale adulte si taierea ramurilor batrane si neproductive.

Boli si daunatori

Deutzia este o planta destul de sensibila la boli si daunatori. Daca pe frunze apar pete brun-galbui, este posibil ca arbustul sa fie atacat de ciuperci. Cu un produs pe baza de cupru, planta ta va fi din nou sanatoasa.

O alta amenintare pentru Deutzia o reprezinta paduchii negri, pe care ii poti inlatura cu ajutorul unui insecticid. Dintre daunatori, Deutzia mai poate fi atacata si de larve de fluture. In acest caz, pe frunze apar orificii rotunde, iar varfurile se rasucesc.