Crinii sunt printre cele mai recunoscute flori de grădină. Florile lor mari și coloarate se găsesc în orice grădină, indiferent dacă sunt proiectate în stil clasic, rustic  sau modern. Crescute din bulbi, crinii sunt flori perene care  înfloresc an de an, cu condiția să sunt plantate la locul potrivit.

Soiurile de crini mici (până la 1 m) pot fi plantate ca bordură, iar cele înalte ca solitaire sau ca fundalul unei grădini. Crinii sunt adesea plantați în grupuri: insule izolate de diferite soiuri sau combinate cu alte plante perene și anuale, având în vedere nuanța și compatibilitatea cu alte plante în ton, precum și în forma și textura frunzelor.

În dependența de origine, crinii au nevoie de iluminare diferită. Hibrizii aurelieni cresc bine în plin soare, crinii orientali iubesc locuri semi-umbrite, hibrizii asiatici și LA preferă locuri umbrite.

Dintre toate florile de grădină, crinii se combină cel mai bine cu bujorii care înfloresc mai devreme decât crinii și au frunziș bogat care servește drept fundal decorativ pentru crini. Crinul se combină armonios cu bujori și delphinium, jnepeni și ferigi, astilbe și alyssum.

Crinii nu trebuie sădiți alături de Iris (stânjen), ale căror frunze se usucă rapid după înflorire, își pierd efectul decorativ – în acest moment irisul nu au nevoie de udare, însă crinii au nevoie de sol umed. Crinii și trandafirii nu sunt cea mai bună combinație.

Crinul au nevoie de un loc însorit, aerisit, cu pământ umed, dar ușor permeabil, fertil și cu pH ușor acid. Nu suportă apa stătută, așa că are nevoie de sol cu drenaj bun.  Bulbii de crin se planteaza atat toamna, cat si primvara , la o distanta de 30-40 de centimetri intre fiecare bulb și la 10-15 cm adâncime.

Crinul se înmulțește la înce­putul toamnei, prin separarea bulbilor apăruți lângă planta-mamă. Aceștia se pot sădi imediat după extragerea din sol, la două-trei săptămâni (timp în care se păstrează în locuri bine aerisite, fără lumină) excepție făcând speciile sen­sibile la frig, care se sădesc primăvara.

In periaoda de crestere, bulbii de crin trebuie udati foarte bine. Este indicat sa ii uzi profund o data pe saptamana, iar umezeala sa patrunda 20-30 de centimetri in sol. Daca plantezi bulbii de crin toamna, pe periaoda iernii este indicat sa ii acoperi un stat consistent de pamanat de flori sau mulci.

Este indicat ca în spațiul dintre bulbi să plantezi si alte plante mai micute, pentru a asigura crinilor racoare si umezeala permanenta.

 

Crinii sunt plante sensibile la boli. Daca bulbii sunt putrezi si au miros urat, trebuie aruncați, altfel vor imbolnavi toata cultura de crini. De asemenea, daca cei înfloriti prezinta pete pe frunze, trebuie tăiați si  aruncați.

Crinii inverzesc la inceputul primaverii, uneori chiar inainte de ultimul inghet. Nu trebuie sa iti faci griji pentru vremea capricioasa, crinul fiind o planta rezistenta la frig. Vor inflori de primvara pana la sfarsitul toamnei.Dupa ce au inflorit, crinii nu necesita ingrijire speciala. Acestia trebuie doar udati si fertilizati in mod regulat. Florile ofilite trebuie indepartate.

Crinii asiatici

Crinii asiatici înfloresc primii, la începutul verii (în mai sau iunie), imediat după ce se ofelesc bujorii. Nu sunt capricioși atâta timp cât sunt cultivate într-un sol bine drenat. Sunt mici, dar  foatre colorați, de la pastel la culori tropicale. Nu au  parfum, dar adaugă culoare  grădinii.

Crinii asiatici au de la 3 până la 6 flori pe tulpină, dar florile sunt mai mici decât la alte tipuri de crini și nu au parfum. Dar nuanțe de culori este variată: portocaliu, roșu, galben și alb crem.

Crinii orientali

Dintre toate tipurile de crini, crinii orientali  au flori cele mai parfumate, parfumul este deosebit de puternic seara. Crinii orientali au frunze mai late decât  alte soiuri de crini.

Crinii  orientali au flori  colorate in nuante foarte frumoase de portocaliu, rosu, galben, roz, alb. Tulpinile florale sunt inalte de pana la 80 cm. Crinii orientali au nevoie de lumina multa, 14 pana la 16 ore zilnic. Intensitatea luminii este importanta pentru calitatea florilor. Nu sunt foarte pretentiosi insa in privinta udarilor. La fel ca toate plantele bulboase, nu suporta excesul de apa la radacina. Daca apa balteste, bulbul putrezeste.

Crinii trompetă

Numiți și crini aurelieni, au flori în formă de trompetă, colorate și foarte parfumate. Petalele lor nu au pete, iar frunzele sunt late, deși nu la fel de late ca frunzele unui crin oriental.

Crinii de trompetă vin în diferite nuanțe de alb, galben, portocaliu, crem și roz, adesea cu gâtul în formă de stea într-o culoare contrastantă.

Crinii Orienpet

Crinii Orienpet sunt o încrucișare între hibrizi orientali și crini trompetă. Florile lor au o formă de trompetă superficială înainte de a se deschide complet într-o floare largă. Florile au diametru de 6-10 cm și vin în nuanțe de roz, galben, roșu, portocaliu și alb. Florile orientate spre exterior sunt puternic parfumate, iar plantele ating o înălțime de 1 m.

Crinii LA

Derivați dintr-o combinație genetică de crini asiatici și crini longiflorum, numit adesea crinul Paștelui (Easter lily), hibrizii LA sunt asemănători cu crinii asiatici simpli, dar florile lor sunt mai mari decât celor asiatici. În plus, acestea vin într-o gamă mai largă de culori intense. La fel ca crinii asiatici, hibrizii LA nu au parfum.

Hibrizii de crini LA se dezvoltă cel mai bine în zonele însorite, în solul bine drenat, afânat, cu o reacție neutră sau ușor acidă. Solurile grele sunt îmbunătățite prin aplicarea nisipului, compostului sau humusului.

Hibrizii de crini LA sunt potriviți pentru tăiere, arată minunaț într-un buchet, păstrează prospețimea în apă mult timp (până la 1,5 săptămâni).

Crini martagon (crin de pădure)

Crinul martagon (Capul lui Turk, Șapca lui Turk) numit popular crin de pădure este o specie de crin. Arealul său de răspândire se extinde din estul Franței până în Asia de Nord, în Mongolia și Coreea (temperaturi reci). Crinul martagon, este unul dintre puținii crini care pot fi plantați la umbră. Florile sunt mai mici decât cu alte tipuri, au un aspect ceros și vin în mov, roz, visiniu, galben-portocaliu, galben și alb. Petalele sunt orientate în jos, iar tulpinile multor soiuri cresc destul de înalte; până la 2 m!

Crini Canadieni

Crin originar din America de Nord, crinul canadian are petale portocalii sau galbene, ușor ondulate. Plantele cresc până la 1.5 m înălțime. Fiecare tulpină produce între 5 și 20 de flori. Înfloresc în locuri umbrite și umede.

Crini Longiflorium

Crinii Longiflorium, numiți și crini de Paști, sunt originari din Japonia. Crinii Longiflorium au flori albe, cu o formă de trompetă. Ajungând la o înălțime de 1 m. Ca regulă sunt sădiți în ghiveci și crescuți în solar. Spre deosibire de alți crini, crinii de Paști cresc încet, un bulb de crin crește la înalțimes de 20 cm timp de 3 ani.

Florile sunt ușor parfumate. În mod surprinzător, crinii de Paște sunt plante foarte rezistente, care supraviețuiesc la temperaturi de iarnă de până la -10 grade C. Este nevoie de multă lumină pentru a-i forța să înflorească în afara sezonului.

Soiuri de Lilium longiflorum:

‘Triumfator’ – flori albe-roz
„Elegant Lady” – flori parfumate, de culoare roz-roșie
‘Deliana’— flori galbene cremoase
„Regina zăpezii” (Snow Queen’)- flori albe
‘White Heaven’ – flori albe pure

Crinii Imperiali

Lilium regale (Crinul Regal sau Crinul Imperial) sunt originari din China, dar s-au raspandit in Europa la inceputul anilor 1900, odata cu aducerea acestei specii de catre botanistul Ernest Henry Wilson. Spre deosebire de crinii simpli de gradina, crinii imperiali sunt mai sensibili la conditiile de mediu. Florile  sunt mari, au o lungime de 14-15 centimetri si se grupeaza in numar de 3-5 spre varful tulpinii.  Florile sunt puternic parfumate, mireasma lor fiind și mai intensă noaptea.

In ceea ce priveste solul in care sunt plantati, crinii imperiali nu au preferinte, atat timp cat pamantul este bine drenat si udat.  Crinii imperiali prefera zone insorita, unde au lumina toata ziua, dar să fie ferit de arsita. Nu este recomandat sa ii plantezi la umbra, pentru ca ar putea avea o crestere lenta.Una din caracteristicile speciale pe care le are crinul imperial este faptul că este foarte ușor de cultivat, fiind perfect adaptat pentru grădinile din zonele cu climă umedă și temperată. Înflorește repetat, de la începutul lunii iulie, până la finele lui august.

Foarte important, dupa ce florile se ofelesc, acestea se indeparteaza de pe planta. Dar tulpinile si frunzele chiar daca se ofilesc si se ingalbenesc nu se taie decat toamna tarziu, cad se pot scoate bulbii.

Bulbii de crini imperiali se planteaza in perioada septembrie-octombrie. Daca solul este greu, plantarea se face la 20 de centimetri adancime, iar daca este usor plantarea se face la 40 de centimetri.

Cu o protectie suplimentara din frunze uscate, bulbii pot ierna in gradini. Dar puteti sa ii scoateti toamna tarziu, cand tulpinile sunt deja ingalbenite. Dupa ce se sorteaza, se pun in pungi de hartie sau in nisip uscat, in spatii reci si intunecate. Primavara, cand vremea se incalzeste si a trecut pericolul brumelor tarzii, bulbii se planteaza din nou in gradina.

Cat despre inmultirea crinilor imperiali, aceasta se poate face prin divizarea bulbilor. Cand scoateti bulbii toamna e momentul sa separati si bulbilii. Acestia sunt bulbi mici. In anii urmatori ei se vor planta separat, pana cresc suficient sa produca la randul lor tije florale.

Crin Casa Blanca

Crin  Stargazer

Lilium 'Royal Sunset'

Crin Royal Sunset

Crin African Queen

Crin Claude Shride