Coleus, cunoscut si sub denumirea de “urzica ornamentala” este o planta anuala nepretentioasa din familia Lamiaceae, care prefera sa aiba un sol nisipos, bine drenat. Coleus pot fi cultivat in ghiveci sau direct în solul din grădină, se înmulțește prin semințe și ramuri.

 

Nuante de culori: rosu aprins, la verde, roz, bej, purpuriu, galben, gri inchis.
Coleus are nevoie de lumină abundentă pentru a-şi păstra coloritul frunzelor.

 

Plantele trebuie sădite la 30 cm una de alta.  Odata ajunse la o inaltime de 10-15 centimetri, este indicat să ruperți vârful, pentru a-i induce o creștere ramificată. În perioda de repaos vegetativ, din noiembrie până în martie, udaţi-o de 1-2 ori pe săptămână.Din toamna pana la inceputul primaverii nu se mai adauga ingrasamant. Este recoamndat solul să fie udat în permanență, însă nu excesiv.

Coleus se inmulteste atat prin insamantare, cat si prin butasire. Butasirea se face in perioada iulie-septembrie. Butasii se taie din lastarii noi, aproximativ  50-70 de centimetri. Partea taiata se pune într-un ghiveci cu pământ amestecat cu nisip grosier. Insamantarea se face iarna, in luna ianuarie sau februarie.

Semințele se împrăștie pe o suprafață bine aerată de pământ și se acoperă superficial cu pământ, după care se udă rezonabil. Semințele încolțesc dacă temperatura solului este de 21 grade C.

Plantele lasă să crească 7-10 zile după care se pot scoate și replanta în pământ umed, în ghivece. Poți semăna plante de Coleus cu frunze de culori diferite, după care să le combini în ghivece sau jardiniere.

Poți acoperi ghivecele cu sticle de plastic pentru 10 zile pentru a crește umezeala, și a stimula dezvotarea plantelor.

 

Există mai multe specii de Coleus,  unele specii preferă soarele: Alabama Sunset, Pat Martin, Pineapple, Saturn, Solar Flare, Solar Eclipse, Solar Furnance, Solar Shadow, Solar Spectrum, Solar Storm, Plum Parfait, Burgundy Sun.

Alte specii de Coleus sunt mari amatoare de umbra: Black Magic, Brilliancy, Dark Star, Duckfoot, Freckles, India Frills, Japanese Giant, Mardi Gras, Purple Emperor, Red Ruffles, Sunset, The Line, Thumbellina.