Bine îngrijit Zygocactus-Schlumbergia, numită și cactusul de Crăciun sau Crăciunița, poate să înflorească chiar și de două ori pe an. Schlumbergera este originară din pădurea tropicală.  Ea înflorește doar iarna, de unde și numele, iar florile sale pot fi albe, roz, roșii, violet, galbene sau chiar aurii.

În mod natural planta crește într-o climă umedă, rădăcinile fiind prinse într-un substrat format mai ales din frunzele degradate ale copacilor. Principalele probleme ale plantei sunt legate de lumină, drenaj și atacul unor ciuperci.

Cactusul de Crăciun preferă temperaturi cuprinse între 15-21 grade Celsius, cu niveluri de umiditate medii până la ridicate. Așezarea unei tăvi cu pietricele umplute cu apă sub recipientul pentru cactus de Crăciun este o modalitate bună de a adăuga mai multă umiditate în casă.

Pentru că planta să înflorească în perioada sărbătorilor de iarnă, impune-i o perioadă de repaus, udând solul doar parțial. Redu cantitatea de apă pe parcursul lunii octombrie și reia udarea lui normală în noiembrie. Ține cactusul de Crăciun cel puțin 14 ore la întuneric absolut, vreme de două-trei zile, până când mugurii încep să se formeze.

Cactusul de Crăciun are mereu nevoie de lumină indirectă. Planta nu suportă să aibă rădăcinile în apă. Udarea trebuie să se facă cu cantități mici de apă, de preferat de ploaie sau din zăpadă, sau apă stătută. Planta se simte bine în vase mici, dar mutarea într-un vas doar puțin mai mare, cu sol proaspăt – neapărat combinat cu nisip, la fiecare câțiva ani, stimulează creșterea plantei.

Cu aproximativ șase până la opt săptămâni înainte de a face flori, planta trebuie pusă în repaus reducând umiditatea și lumina, cât și temperatura. Planta are nevoie de 12-14 ore de întuneric și temperaturi medii în jur de 10 grade Celsius. După trei săptămâni de se reiau udările, iar planta este expusă la lumină mai ales în rpima parte a zilei, mai mult de 10 ore pe zi. Se poate fertiliza, cu îngrășământul bogat în potasiu la fiecare două săptămâni, odată ce se formează mugurii.

Este benefic pentru planta ca periodic nivelurile de umiditate să scadă (se previn infectările cu ciuperci), iar solul la suprafață să se usuce parțial, dar niciodată complet.

Lipsa apei și schimbările bruște de temperatură pot face ca mugurii florali să cadă mai rapid. Un sol de calitate, bogat în humus și alți nutrienți, este util, dar mereu combinat cu nisip în proporție de 1:1. Locul ideal este aproape d eo fereastră spre est, pentru lumină moderată și puțin soare direct.

Cactusul trebuie replantat într-un alt vas în fiecare an, după înflorire. Procedura are mai mult scop preventiv, dar poate produce și stimularea înfloririi.

Cactusul de Crăciun se poate înmulți pe toată perioada anului, dar te vei bucura de cele mai multe rezultate dacă vei face acest lucru în primăvară (martie-aprilie). Înmulțirea sa se face prin fragmente de tulpini, care sunt lăsate câteva ore la uscat înainte de a fi plantate în alt ghiveci.